Четиридесет деца от Кюстендил посрещнаха празника Еньовден на поляните при хижа “Иглика” в Осоговската планина. Те се почерпиха с еньовска пита с мед, браха цветя и билки, виха венци. Всички се провряха през големия венец за здраве. Г-жа Катя Борисова разясни на децата местните обичаи, свързани с Еньовден.

„Това е празник обикновено на билките. Берат се рано сутрин, преди да се вдигне росата, защото според поверието тогава са най-лековити. Жените, които се лекуват с билки, ги берат и сплитат на венец и след това оттам дават през цялата година на болните да се излекуват. Има едно поверие, че когато господ е създал човека, първо го направил от кал, сложил го да съхне. Дяволът взел една пръчка, направил дупки по различни места на човешкото тяло. Господ като дошъл и видял какво е станало, набрал треви, запушил дупките и раните зараснали”, каза още Катя Борисова.

След това всички се разходиха на чист въздух сред природата до местността Студен кладенец. Четвъртокласниците в групата безпогрешно разпознаваха жълт кантарион и мащерка.

„Хората минават през венеца, за да са добри през цялата година”, споделя четвъртокласничката от началното училище Емануела.

ГЕРГАНА ИВАНОВА


  • Катя Борисова /втората отдясно/ с голяма питка почерпи децата