Бедствено положение е обявено в Котел след изсипалия се пороен дъждРеката в града излезе от коритото си и заля къщи и улици. Няма данни за пострадали хора. Общинска комисия ще констатира пораженията от силните дъждове и придошлата река, съобщи кметът на общината Коста Каранашев. Има предупреждение водата да не се използва за питейни нужди, защото има голяма замътеност.

Около 80 л/кв.м са били валежите.

След пороя са наводнени поне 20 къщи. Хората са изведени и евакуирани.

Особено са засегнати къщите около реката. Там нивото на водата е достигнало метър и половина.

Нанесени са щети и по автомобили, няколко улици са останали без настилка, посочва БГНЕС.

Тази сутрин в Котел започва разчистването и описването на щетите.
 

„Днес ще преминем към отстраняване на материалните щети. Очаквам, че следобед ще успеем да отменим бедственото положение. На ул. „Иглика” ще трябва да влезе тежка техника. Към момента няма бедстващи хора”, каза кметът на града.

По думите му Общината ще се нуждае от финансова помощ, за да отстрани щетите. “Ще направим максимално бързо каквото можем, за да нормализираме проходимостта по тези улици”, добави Каранашев.

На пострадалите ще бъде оказана помощ, ще бъде обявена и дарителска кампания. Ще бъде поискано финансиране от държавата за бързо възстановяване на щетите.

“Получихме изключително много сигнали по телефона. Повикахме помощ от Сливен. С приоритет ни бяха бедстващите хора. След като отработихме тези сигнали, преминахме към отводняване, което ще продължи и днес. Наводнените обекти са изключително много”, каза представител на Пожарната в Котел.