Руснакът Данил Медведев, който е фаворит за титлата на Откритото първенство на Австралия по тенис, критикува новото правило за освежаване по време на мачове и дори го нарече "глупаво".

В последния си двубой срещу американеца Максим Креси, спечелен с 6:2, 7:6(4), 6:7(4), 7:5, Медведев влезе в спор със съдията Рено Лихтенщайн заради наскоро обновеното правило, ограничаващо тенисистите до три минути почивка извън корта. Те могат да използват още две допълнителни, ако решат да сменят състезателно облекло.

Проблемът на Медведев се състои в това, че в Австралия бе твърде горещо по време на мача му с Креси и руснакът се е нуждаел от повече време в съблекалнята.

"Когато играеш директно под слънцето на 35-градусова жега, сигурно е нормално да искаш да се преоблечеш, тъй като дрехите ти са подгизнали. Искаш да си смениш шортите, бельото, чорапите и обувките. Трябват ти поне четири минути за това, а на всичкото отгоре трябва и да имаш време за тоалетна. Не виждам никаква логика в новото правило и заради това го смятам за глупаво", каза Медведев.

Медведев беше недоволен още преди проблема с времето за освежаване и причина за това беше мястото на провеждане на мачовете му. Той игра за втори пореден път на "Маргарет Корт", а не на централния "Род Лейвър".

"И друго ме вбеси - мястото на мача. Какво трябва да направя, за да играя на централните кортове на турнири от Големия шлем? Спечелих последния и съм най-високо поставен. Не мислите ли, че това е достатъчно добра причина? На малките кортове е много по-трудно срещу съперници с подобен сервис и непрестанни волета", каза още Медведев.