Устатата обществена защитничка взе присърце проблемите на пенсионираните сестри в хирургично отделение на МБАЛ, учтиво изслуша тайните на Кипров за гроба на Левски и обеща рамо в Министерството на културата за уволнените от Камерна опера

Един час се оказа крайно недостатъчен за националния омбудсман Мая Манолова да изслуша проблемите на благоевградчани, дошли вчера в общината на приемната, която тя организира с част от екипа си. Хората се бяха записали дни по-рано, но всеки от тях държеше да й се оплаче лично и гледаше да заобиколи помощниците. Сред влезлите при нея бяха адвокат Александър Мановски, който й обърна внимание върху познатия, но от години не намерил разрешение проблем с нощното отчитане на електроенергията – заради сменящото се часово време електромерите започват нощното отчитане в 23,00 часа, докато потребителите масово смятат, че началният час за нощния ток е 22,00 часа.

Уволнени от Камерната опера потърсиха от Манолова съвет и получиха обещание, че тя ще сезира Министерството на културата за преструктурирането на културната институция, за да провери дали е спазен законът при връчените заповеди за уволнение.

Павел Кипров пък се вдигна от Симитли, за да сподели болката, която го мъчи от 19 години: че нито една институция в страната ни не вярва на твърдението му, че знае точно къде е гробът на Левски. Тайната му я споделила петричката пророчица баба Ванга и отчаян от несериозното отношение на властимащите към него, преди 3 г. бившият миньор дори обяви гладна стачка, но след като пак никой не му обърна внимание, набързо я прекрати.

Сред записалите се за приемната на Манолова най-голяма бе групата на медицинските сестри в МБАЛ – Благоевград, които дойдоха да се оплачат от ниските си заплати. Говорителки на групата бяха 2 от пенсионерките в хирургично отделение – Вергиния Манасиева и Светла Иванова. От общо 5-те хирургични сестри 3 са в пенсионна възраст и успявали да се справят с ангажиментите единствено с помощта на 2-3 момичета от Медицинското училище, които им помагат в по-елементарните манипулации.

„На 71 години съм, днес от 14.00 до 19.00 часа съм на работа в кабинета на д-р Димитров, после отивам нощна смяна в отделението и ще се прибера утре сутринта у дома”, изплака болката си пред „Струма“ Вергиния. Всичко това тя прави за 610 лв. основна заплата – на толкова е вдигнато възнаграждението на пенсионираните сестри в болницата, докато на колежките им в непенсионна възраст заплатата станала 660 лв. На Вергиния й е болно, че тези пари ги взема за норматив от 160 часа месечно, защото към тези часове обикновено й се събират още 120 часа извънредни.

„Не сме съгласни при равни условия и натоварвания ние да получаваме 50 лв. по-малко от колежките, да не говорим, че сме много далеч от обещаните от министерството стартови заплати от 950 лв.”, обяви Манасиева от името на пенсионираните медсестри, с изричното уточнение, че не работата им тежи, а ниското заплащане и отношението към съсловието. Самата Манасиева се пенсионирала преди 12 г. с пенсия от 117 лв., която в момента е стигнала 350 лв., и със заплатата от болницата и нощните едва успява да събере 1000 лв. месечно – нищожни пари за сериозната й възраст и свръхнатоварването, на което е подложена.

„Говорили сме много пъти с управителя д-р Митев, омръзна ни да чуваме от него „Казвайте какви въпроси искате да обсъждаме, само пари не искайте…”.

„Особено в хирургията клиничните пътеки са много ниско платени и недостатъчни – например пътеката за една херния е 2 дни, макар че много често се налага пациентите да остават по 10 дни, докато им зараснат раните, освен това при нас идват най-тежките случаи от Дупница, Гоцеделчевско, Петрич, и в същото време този отговор „Пари няма“ ни изнервя и демотивира. Като кажем на главната сестра, че пак някоя от нас иска да напуска, отговорът й е: „Не ме интересува“. А за 8 години 20 и кусур сестри напуснаха само хирургично отделение“, подкрепиха Манасиева и останалите й колежки.

Техните проблеми бяха най-широко обсъдени от М. Манолова на брифинга, който тя организира по средата на приемния ден. Според категоричното й мнение професията медицинска сестра е изчезващ вид и ако здравното министерство продължава с голите си обещания да направи достойно заплащането им, един ден ще се събудим без нито една сестра. По наблюденията на Манолова в Благоевградска област единствено в петричката болница заплатите на средния медицински персонал се доближават до обещаните от министерството 950 лв., навсякъде другаде са като на сестрите в Благоевград.

Проблеми с банки, колекторски фирми, частни съдебни изпълнители, неплатени трудови възнаграждения и заплати под минималната за страната са въпросите, с които жителите на областта се обърнали към хората от екипа й, които вчера приемаха едновременно в 9 общини на Югозапада. Тази извадка Манолова направи на база над 100 души, минали през приемните. По какъв начин се е ангажирала да им помогне Мая Манолова не обясни, но пък обстойно се спря на последната си национална битка – опита й да запази машинното гласуване, тъй като в ЦИК и парламента вървят дебати в посока на местните избори да няма гласуване с машини.

Мотивът на ЦИК е, че машините създали проблеми при изборите за Европейския парламент, но проблемите ги създадоха не те, секционните комисии, които имаха само 4 дни да се подготвят за работа с тях, обясни омбудсманът. След вота тя и хората й засекли сериозно объркване на сметките в над 1000 секции, където имало машини. Като пример Манолова даде парадокса, че в протоколите от тези секции броят на гласувалите с машина бил по-голям от общия брой гласували избиратели с хартиена бюлетина и на машина.

Пак във връзка с машинното гласуване Манолова подчерта, че още чака отговор на въпросите си от ЦИК защо наемът на машините за евровота е бил по 3000 лв., при условие че толкова струва самата машина. В петък за проблемите с този вид гласуване тя организира форум, на който се надява да изясни всички неясноти и да чуе отговор на основния си въпрос кой се страхува от този начин на гласуване.

“Обмислям Благоевград“ – така, уж на майтап, устатата омбудсманка парира въпроса ще се кандидатира ли за кмет на столицата на предстоящите местни избори.

ВАНЯ СИМЕОНОВА


  • Светла /вляво/ и Вергиния са две от пенсионираните медсестри на работа в МБАЛ, чийто разказ за работата и заплатите им разчувства Мая Манолова

  • В тесни ластични дънки и затворени обувки на бос крак омбудсманът на Благоевград В. Василев посрещна знаменитата си колежка, но не си отвори устата на приемната на гражданите


  • Близо 30-ина благоевградчани търпеливо изчакаха бившата червена фурия и екипа й, за да излеят болката си