Юношеският сайт BgDerby.com продължава да Ви среща с някои от най-талантливите вратари сред юношите в България. Днес пред вас ще застане вратарят от школата на Локомотив (Пловдив) Кристиан Томов. Той е роден на 17-ти август 2002 година в Пловдив, а този сезон със сигурност ще остане в съзнанието му, заради официалния му дебют с екипа на "черно-белите".

 - Успяваш ли да намираш начин и къде тренираш по време на карантината?
 - Да, тренирам всеки ден по 2 пъти в домашни условия и спазвам всички предпазни мерки. Надявам се скоро да се върнем към нормален режим на тренировки.

 - Трудно ли е за един вратар да поддържа добра форма в домашни условия и на какви упражнения наблягаш?
 - По-трудно е за един вратар да поддържа добра форма в домашни условия, но човек когато има желание - намира и начин. Наблягам на силови упражнения.

 - През този сезон дебютира за мъжкия отбор на Локомотив. Разкажи малко повече за този мач и каква беше емоцията в теб?
 - Като дете, което е на стадиона откакто се помни, винаги съм искал да облека екипа на този отбор и да се раздам за него. Искам да благодаря на Бруно Акрапович и на целия щаб за доверието и възможността да усетя тази невероятна атмосфера в професионалния футбол, особено пред тази публика. Чувството е неописуемо.

 - Локомотив разполага с един от най-добрите вратари в Първа лига – Мартин Луков, какви съвети ти дава той?
 - Марто Луков ми помага всеки ден, като ходя на тренировки да научавам нещо ново и да се развивам, а извън тренировъчния процес станахме и приятели и дори продължава да ме напътства и в личния живот, хапвайки по домашному или в ресторант понякога вечер. Опитният Илко Пиргов го приемам за пример на професионализъм като вратар и с огромния си опит ме напътства с ценни съвети и ме учи на тънкостите на занаята.

 - Редовно тренираш с мъжкия отбор на „черно-белите“, голяма ли е според теб разликата между мъжкия и юношеския футбол?
 - Радвам се, че започнах да тренирам с мъжкия отбор, защото усетих голямата разлика между професионалния и юношеския футбол още на първата си тренировка, повръщайки 3 пъти и осъзнавайки, че трябва да се пренастроя за друго темпо. На подготвителния лагер в Турция наваксах това изоставане и сега вече не ме плашат чак толкова огромното натоварване и високото темпо. Треньорът на вратарите Здравко Букарица ми обръща специално внимание и най-добре знае кое е най-правилното за мен.

 - Имаш ли любим вратар, от който се учиш, както и любим европейски отбор?
 - Имам двама любими вратари - Мануел Нойер и Оливър Кан. Както може да се досетите симпатизирам на Байерн Мюнхен.

 - Какви са твоите мечти и амбиции във футбола, очакваш ли предложение за договор от Локомотив?
 - Аз имам големи мечти и амбиции, човек се познава именно по тях. Искам да стигна върховете за един вратар. От първия ден родителите ми са ме завели в отбора на Локомотив, никога - нито за момент през тези 11 години тренировки, не ми е минавало през ум да отида в друг отбор и за мен би било чест да започна професионалната си кариера именно в Локомотив.

 - Битката за Пловдив предизвиква емоции независимо дали е на ниво юноши или мъже. Има ли някой по-специален мач с Ботев, за който си спомняш?
 - Да, има. 2016-17г. бях на поста вратар от 1 месец. Имахме мач в Коматево и бях още самоук, и направихме 0:0 с доста мои добри изяви.

 - Любопитен факт е, че до преди няколко години ти бе полеви футболист. Как реши да станеш вратар и какво те накара да предприемеш този ход?
 - Да, до преди 3 години бях полеви играч на позиция полузащитник и винаги целта ми е била да защитавам нашата врата. Не изпитвах страх да влезна в сблъсък с нападател и бях готов на всякаква саможертва, за да не допуснем гол. Не ме влечеше да вкарам гол и да обера овациите на публиката, както всяко дете мечтае. Реших да последвам инстинкта си и да започна да правя това, което искам. И така предприех този ход.

 - Това, че си преди това си бил полеви футболист, дава ли ти предимство в играта с крака, която при вратарите в съвременния футбол е от много сериозно значение?
 - Футболът се промени и един вратар трябва вече да играе отлично с крака. Това е едно от предимствата ми от миналото ми като полеви играч - добрата ми игра с крака на всякаква дистанция, често се случва с дълъг извеждащ пас да създам голово положение пред другата врата.

 - Кой е най-добрият вратар в Първа лига и кой е най-добрият млад вратар според теб в професионалния ни футбол?
 - Най-добрият вратар в Първа лига за мен е именно Мартин Луков, а за най-добър млад вратар ще се въздържа, за да не бъда самокритичен към себе си или прекалено самоуверен.

 - Добра идея ли би било България да взаимства практиката от някои държави, в които вратарите са изцяло местни кадри? Това би ли спомогнало за развитието на вратарите у нас?
 - Да, България винаги е имала добри вратари и такава практика категорично би спомогнала развитието на местни таланти. Така много млади момчета ще се запалят по този пост, който не е така атрактивен.

 - Каква марка вратарски ръкавици ползваш и какво е най-важното за теб, когато избираш ръкавиците?
 - Ползвам две марки - RG и Елит. Най-важното за мен е да са ми удобни. Препоръчаха ми ги Луков и Пиргов.

 - Как успяваш да запазиш концентрация по време на мач?
 - Когато в главата ти целта е само успехът, няма какво друго да те разконцентрира.

 - Кой е най-добрият ти мач до момента в кариерата?
 - В U17 Локомотив Пловдив - Дунав Русе – 3:0. Направих доста добри изяви и завърших със суха мрежа.