Делото срещу звездата на американския женски баскетбол Бритни Гринър за контрабанда на дрога започна днес в Русия, съобщи агенция "Франс Прес". Делото определено има и политическа нюанс заради обтегнатите отношения между Русия и САЩ.

"Делото започна", заяви пред медиите Полина Вдовцова, която е говорителка на съда в Химки, който е в предградията на Москва. То ще се гледа при частично затворени врати и с ограничено присъствие на медиите. Това е било поискано от защитата и от самата Гринър.

Баскетболистката на Финикс Меркюри е пристигнала в Русия през февруари, за да играе по време на паузата в САЩ. Двукратната олимпийската шампионка (2016 и 2020 година ) е била арестувана на летище "Шереметиево" в Москва заради притежанието на електронни цигари и на течност на базата на канабис.

Бритни Гринър рискува до 10 години затвор.

В началото властите в САЩ не реагираха по случая, който бе разкрит едва на 5 март, но с ескалацията на руско-американското напрежение заради войната в Украйна, от Вашингтон обявиха, че 31-годишната спортистка, която е висока 203 см, е била задържана "несправедливо". В момента нейният случай е поет от специален американски пратеник, който се занимава с заложници.

САЩ и Русия се обвиняват взаимно, че задържат хора заради политически цели.

През април бившият американски моряк Тревор Рийд, който бе осъден на 9 години затвор в Русия, бе разменен за руския пилот Константин Ярошенко, който бе затворник в САЩ от 2010 година за трафик на наркотици.